Connect with us

Prahova

Și-a pierdut viața în incendiul care i-a mistuit locuința provizorie

Publicat

pe

Foto arhivă

O femeie în vârstă de 67 de ani și-a pierdut viața, ieri – 26 ianuarie 2021, în urma unui incendiu care a cuprins o construcție provizorie din municipiul Ploiești, folosită ca locuință. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta violent, pe o suprafață de aproximativ 40 mp. Flăcările au pornit din cauza unui sistem de încălzire sau gătit amplasate necorespunzător față de materiale combustibile.

Atenție! Acest tip de evenimente pot fi evitate prin respectarea următoarelor măsuri de prevenire a incendiilor:

– Apelați la personal specializat (coșari), pentru curățarea coșurilor de fum, întrucât obturarea coșurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuințele românilor;
– Verificați și reparați coșurile de fum, deoarece, în multe cazuri, neetanșeitatea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicații cu monoxid de carbon și, anual, zeci de persoane au de suferit;
– Aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinței. Acestea trebuie utilizate potrivit destinației de bază și supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor;
– Lucrările de verificare și reparare a instalațiilor electrice se execută doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecțiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizații;
– Pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalațiile interioare de utilizare, precum și a detectoarelor de incendiu.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Prahova

A ars de viu în casă! Focul a pornit de la o țigară lăsată aprinsă

Publicat

pe

Foto cu caracter ilustrativ

Un bărbat de aproximativ 60 de ani, din comuna Baba Ana, județul Prahova, sat Conduratu, a fost găsit carbonizat în locuință, la finalul operațiunii de stingere a incendiului care a cuprins casa astăzi, în jurul orei 12:40.

Potrivit pompierilor, focul a izbucnit de la o țigară lăsată aprinsă lângă mai multe materiale combustibile. La fața locului au intervenit pompierii din Mizil, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autocisternă, o autospecială de primă intervenție și comandă și un echipaj SMURD.

La sosirea echipajelor ISU, incendiul se manifesta generalizat, pe o suprafață de circa 70 mp, fără a exista posibilitatea de a se propaga la casele învecinate.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

ISU Prahova instalează detectoare de fum în 500 de locuințe cu risc ridicat de incendiu

Publicat

pe

16 persoane și-au pierdut viața și peste 30 au fost rănite în cele 550 de incendii de locuințe care au avut loc anul trecut în județul Prahova. În acest context, astăzi – 15 aprilie 2025, au fost montate primele detectoare de fum în locuințele unor prahoveni, în cadrul companiei naționale Detector pentru Viață” – ediția a II-a, derulată de către Departamentul pentru Situații de Urgență și susținută de E.ON și DELGAZ GRID.

Potrivit ISU Prahova, 225 de astfel de detectoare (din totalul de 500 alocat județului) au fost deja distribuite către subunitățile de intervenție, pentru a fi instalate în locuințe care prezintă un risc ridicat din punctul de vedere al securității împotriva incendiilor din comunele Brebu, Secăria, Lapoș, Aluniș, Bertea, Cerașu, Posești și Starchiojd.

„Această campanie încearcă să aducă în atenția populației importanța prevenției și responsabilizarea cetățenilor în a avea o locuință sigură. Protejarea familiei și a bunurilor este un deziderat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, dar și unul al fiecărui pompier care, prin intervenția sa, face tot posibilul ca pagubele să fie minime, să protejeze și să salveze viața cetățeanului.

Precizăm faptul că aceste detectoare nu alertează în mod automat autoritățile și nu sunt interconectate cu sisteme de stingere a incendiilor, rolul lor fiind de avertizare a ocupanților construcției cu privire la izbucnirea unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Reține! Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât mai ales salvarea de vieți omenești.

„Pentru că fiecare minut contează enorm în astfel de situații, detectoarele de fum, de monoxid de carbon și cele de gaz pot face diferența între un incident minor și o tragedie. Aceste dispozitive au în primul rând un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate”, explică reprezentanții ISU Prahova.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite