Connect with us

Dâmboviţa

Vârstnicii din județul Dâmbovița spun că nu se simte reforma prețurilor la alimentele de bază!

Publicat

pe

Am remarcat un fapt neconsemnat până acum. Doar reprezentanții asociaților de pensionari mai au simțit civic dezvoltat și, ori de câte ori au ocazia, atacă problematica existențială, în funcție de jocul cotidian și de neprevăzutul care, de multe ori, ne copleșește. Astăzi – 24 august 2023, membrii Consiliului Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice din Dâmboviţa au avut încă o întâlnire cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, cu conducerea Consiliului Județean și șefi ai unor instituții deconcentrate cu importanță în relația cu pensionarii. Au fost puse pe tapet subiecte de strictă actualitate și necesitate pentru persoanele vârstnice, respectiv: monitorizarea activității furnizorilor de servicii de îngrijire la domiciliu și asigurarea cu medici de familie a cabinetelor existente în localitățile județului Dâmbovița.

La prezidiul întâlnirii de astăzi s-au aflat președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmboviţa – Gheorghe Popa, subprefectul Corneliu Sălișteanu și secretarul general al județului – Dănuț Popa. Au fost invitați, pentru a răspunde temelor invocate de pensionari, directorul economic al CJAS Dâmbovița – Niculina Sandu și directorul Casei de Pensii Dâmboviţa – Mihai Toni Ciprian.

Înainte de a se intra în ordinea de zi, cum este obiceiul, Gheorghe Popa a făcut o prezentare sintetică a temelor care vor fi abordate, după care a atins o problemă din largul cotidian, și anume: reforma prețurilor la principalele alimente, care, a spus liderul persoanelor vârstnice, nu se simte! Ba, dimpotrivă, a susținut Gheorghe Popa, prețurile au crescut la mai toate produsele de bază. Intervenția Guvernului pe această temă este insesizabilă sau aproape că nu există. La fel se întâmplă la medicamente, unde prețurile la anumite produse aproape s-au dublat peste noapte, iar explicațiile nu au venit sau sunt puerile.

Despre cum stă treaba cu îngrijirile medicale la domiciliu a prezentat un raport pe înțelesul tuturor, Nina Sandu. Așa am aflat și noi că, în județul Dâmbovița, sunt 13 furnizori de astfel de servicii în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, care pot presta la domicilul persoanelor imobilizate la pat, însă doar maxim 3 luni – conform legii. După aceea, fiecare se descurcă cum poate!

Informația i-a prins rapid pe cei prezenți într-o undă de neliniște. Adică, de ce doar 3 luni? Ce se întâmplă apoi? Cine se ocupă de bolnavul incapabil de a se descurca singur cu supraviețuirea, că de altceva nu mai poate fi vorba? După discuțiile pe acest subiect, s-a ajuns la concluzia că este de datoria legislativului să rezolve această problemă. Subprefectul a notat pentru a transmite mai departe solicitarea pensionarilor dâmbovițeni de a se prelungi perioada de îngrijire medicală la domiciliu. Dacă se va rezolva, rămâne de văzut.

A mai făcut cunoscut directoarea economică a CJAS Dâmbovița că, în județ nu stăm tocmai bine la capitolul medici de familie. În destule localități, cetățenii nu au șansa să meargă la doctor. Enumerăm aici Aninoasa, IL Caragiale, Poiana, Băleni, Potlogi, Cojasca, Braniștea, Buciumeni, Ciocănești, Cornățelu, Costești Vale, Crângurile, Dărmănești, Glodeni, Gura Șuții, Ludești, Lungulețu, Niculești, Pietroșița, Uliești și Ulmi. Probleme de același tip sunt și în municipiiile Târgoviște și Moreni. La Vârfuri și Bezdead este lipsă totală de medici de familie! De concursuri, evaluări, monitorizare și luarea unor măsuri se ocupă Direcția de Sănătate Publică.

Și cum la noi expunerea în public a unor neajunsuri irită și provoacă reacții rapide ce hrănesc instinctul protestatar, și aici s-a întâmplat la fel. Ion Oproiu, fost lider sindical, mereu aflat în opoziție cu puterea, critic acerb al politicii duse cam de orice regim, a erupt și de data aceasta, spunând că, la medici s-au supradimensionat salariile, dar acest fapt nu se regăsește în relația cu pacientul, actul medical nu s-a îmbunătățit. Totul este aproape la fel ca înainte de dublarea sau triplarea veniturilor! Vezi cazul de la Botoșani. O tânără de 26 de ani a murit în spital, după mai bine de 7 ore de chin, fără ca un medic să nutrească față de ea un dram de empatie, să o ajute, măcar atât cât spune jurământul acela al lui Hipocrate, ajuns simplă literatură!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Târgoviște: Director de liceu a demisionat, ca reacție la nepăsarea celor din Ministerul Educației

Publicat

pe

Când un onorabil director de liceu își dă demisia pubic, își anunță retragerea din funcția de conducere pe rețelele de socializare, nu este de șagă, este clar că, pe undeva, este ceva putred, sistemul de învătământ este în avarie. Mult promisul program „România Educată” al președintelui mut, nesemnificativ pentru țară, al președintelui Iohannis a fost ratat. Era de așteptat. Nu are decât valoare de lozincă.

Profesoara Ana-Maria Gheorghe, directorul Liceului Teoretic Petru Cercel, și-a depus demisia la Inspectoratul Școlar Dâmbovița. Vestea a dat-o în ședința Consiliului Profesoral. Atunci, le-a spus colegilor că este pentru ultima oară când conduce acest format de întâlniri în calitate de director. Ana-Maria Gheorghe nu a expus în motivația deciziei sale generalități, cum de fapt se obișnuiește, grosul problematicii rămânând neștiut, ci a menționat tot ceea ce a nemulțumit-o.

„Scăparea din legislație a prevederii ca, pentru unitățile care învață în două schimburi, să existe poziția de director adjunct, indiferent de numărul de clase (legea permite 1 director adjunct dacă sunt peste 25 de clase; iceul Teoretic Petru Cercel are 24); deși am corespondat cu Ministerul Educației pe această speță, propunând soluții de modificare a legislației prezente, în sensul individualizarii ei, nu am obținut amendament pe noua lege sau pe ROFUIP.

Obligația de catedră a directorului unic la 8 h, față de 6 h atunci când exista și director adjunct (practic, o anomalie).

90% funcție de execuție și doar 10% de conducere.

Eliminarea indemnizației de conducere (începând cu anul 2016, indemnizație care putea urca până la 25%, dacă nu mă înșeală memoria).

Imposibilitatea de recompensare financiară și de stimulare a competiției în cadrul instituției prin eliminarea „salariului de merit” (10%) sau a bonusului de 2% (prin anii 2000 și un pic).

Dragi prieteni, sunt și directori de instituții publice (printre care mă numar) care au ridicat școlile pe care le-au condus, care au organizat concursuri corecte de ocupare a posturilor (didactic, auxiliar, nedidactic), concursuri transparente, care au adus oameni de calitate în școală, prin criterii specifice unității, care au dotat școala prin proiecte cu finanțare externă, care au reușit să obțină autorizarea ISU (când acest lucru era în sarcina lor), care au obținut evaluarea externă cu FB pe linie, care au obținut titlul de „Școală Europeană”, care au oferit perspective noi elevilor și profesorilor prin programele Erasmus, care au stimulat participarea elevilor la olimpiade naționale, aducând premii și onoare școlii. Directori care au avut ca singur beneficiu creșterea încrederii comunității in instituția respectivă.

Am văzut astăzi în ochii colegilor mei si tristețea. Bucuria lor că o să am mai mult timp pentru mine, dar tristețea că nu le mai sunt director. Așa cum ei au spus: „am traversat o perioadă frumoasă, în care școala a crescut mult, atmosfera a fost una democrată, transparentă, de colaborare și respect”, a scris, pe pagina sa de Facebook, Ana-Maria Gheorghe, directorul demisionar al Liceului Teoretic Petru Cercel din Târgoviște.

A mai precizat profesoara că închide mandatul, anterior expirării lui, cu un procent de promovabilitate la Bacalaureat de 93%, cu titlul de „Școală Europeană”, o școală sigură, curată, prietenoasă.

Cititi mai mult

Dâmboviţa

Hoții de vite au dat atacul la Malu cu Flori. Au furat două vaci din grajdul unui gospodar

Publicat

pe

Foto cu caracter ilustrativ

Era o vreme când hoții de vite din zona Vulcana Băi – Brănești erau recunoscuți în tot județul pentru aceste îndeletniciri penale. Ani buni, nu s-a mai auzit nimic despre acest tip de „meseriașii” în furatul animalelor de prin gospodăriile oamenilor. Se pare că au revenit acum.

Luna trecută, doi indivizi din sus-amintitele localități au dat atacul la Malu cu Flori. Au intrat noaptea în grajdul unui cetățean de 77 de ani și i-au furat două vaci. Prejudiciul a fost recuperat prin achitarea contravalorii celor două bovine. Probabil cele două cornute mari fuseseră deja sacrificate.

Cei doi hoți, de 23 și 34 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore. Urmează ca magistrații să stabilească măsurile preventive care se impun în acest caz.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite