Connect with us

ACTUALITATE

Reprezentanții pensionarilor dâmbovițeni, exemplu de implicare în viața comunității!

Publicat

pe

Astăzi – 18 decembrie 2023, s-a desfășurat la sediul Instituției Prefectului Dâmbovița ultima ședință din acest an a Comitetului Consultativ Civic. Tematica abordată a vizat, ca de obicei, o serie de subiecte ce afectează persoanele vârstnice. De precizat întâlnirea cu prefectul Claudia Gilia s-a consumat fără prezența președintelui Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, Gheorghe Popa, care a lipsit motivat din cauza unor probleme medicale. Toți cei de față i-au transmis sănătate și să se întoarcă cât mai repede în mijlocul organizației pe care o coordonează într-un mod profesionist și dedicat.

De fapt, asta este marea problemă a persoanelor de vârsta a treia: sănătatea. Tocmai în acest context, directorul economic al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Niculina Sandu, a prezentat un raport privind stadiul plăților pentru medicamente compensate și gratuite la nivelul județului Dâmbovița, în anul 2023. Au mai fost puse întrebări legate de medicina de familie, de relația medicilor cu CJAS, de numărul insuficient de doctori de famile, soluții de rezolvare a deficitului de cadre. Toată lumea a remarcat că, prin diferite programe de finanțare, unitățile administrativ-teritoriale au construit, reabilitat, modernizat și dotat dispensarele medicale, ba chiar multe dintre aceste edificii arată acum ca niște adevărate clinici de oraș. Rămâne de rezolvat criza de medici.

Alături de prefectul Claudia Gilia și de Valentin Sandu, vicepreședintele Consiliului Persoanelor Vârstnice, s-au aflat subprefectul Corneliu Sălișteanu și vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița – Antonel Jîjîie.

Prefectul Claudia Gilia a mulțumit celor de față pentru buna colaborare, pentru faptul că dialogurile derulate pe întreg parcursul anului au fost rodnice, binevenite, constructive, astfel că măcar o parte a problemelor expuse de pensionari au fost rezolvate sau sunt pe cale de a intra pe culoarul normalității.

Ca de obicei, reprezentanții pensionarilor au ridicat probleme, au sesizat unele aspecte care ies din logica firescului și care merită aplecare și rezolvare. Temele de lucru au pornit din partea liderului sindical Ion Oproiu și a liderului pensionarilor de pe Valea Dâmboviţei, Napoleon Dobra. Cei doi au mulțumit autorităților județului pentru implicarea în rezolvarea unor situații ridicate de asociațiile pensionarilor.

Ion Oproiu a făcut într-un fel oficiile de prezentare a unui invitat la ședința persoanelor vârstnice: judecătorul dr. George Bârligeanu. A spus Ion Oproiu că magistratul pensionar este unul din fondatorii Asociației „George Bârligeanu-Vulcana”, organism care are ca intenție retrezirea la viață a tradițiilor și obiceiurilor din zona Vulcana-Băi și de repunere în valoare a proiectului privind reînființarea stațiunii balneo-climatice Vulcana-Băi. Este știut că, în anii 90, prin implicarea conducerii de atunci a Băncii Internaționale a Religiilor s-a pus la cale renașterea stațiunii. Din păcate, proiectul s-a oprit din lipsă de finanțare. Din tot ce s-a vrut atunci a se face au rămas în picioare câteva urme ale unor construcții începute, ce urmau să devină bază de tratament, și Centrul internațional ecumenic, care cuprinde în aceeași incintă o biserică ortodoxă, o sinagogă și o moschee.

Judecătorul Bârligeanu s-a înhămat la acest efort de a revigora localitatea al cărui fiu este. Proiectul este unul dificil și are nevoie de finanțare deosebită. În primul rând, trebuie recaptate izvoarele cu apă sulfuroasă care, nefiind utilizate și nefiind puse în valoare de atâta amar de ani, sunt astăzi colmatate sau pierdute în măruntaiele pământului.

Napoleon Dobra și-a adus aminte, cu plăcere, de vremurile copilăriei sale, când, a mărturisit pensionarul, mama sa se trata de diferite afecțiuni la băi, la Vulcana, sau aducea acasă apă vindecătoare de acolo, pe care o folosea cu mare încredere.

Ședința s-a încheiat cu strângeri de mână, urări de Crăciun și An Nou și cu ciocnirea unui pahar cu șampanie.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Au fost desemnați câștigătorii Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu”, ediția 2024

Publicat

pe

Juriul ediției 2024 a Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu” a hotărât să premieze 6 lucrări, după cum urmează:

Secțiunea GRAFICĂ:

  • Georgiana STĂNESCU-AFEMEI, Pulsul din adâncuri, acuarelă și pastel pe carton, 2023
  • Ana OPRIȘOREANU, Oracol, acuarelă și tuș pe hârtie, 2024
  • Ioanna DIMOSTHENOUS, Dor, cărbune, creion, acrilic, guașă și tuș pe hârtie, 2024

Secțiunea PICTURĂ

  • Oana-Miriam OLTEANU, Putere, impasto acrilic pe pânză, 2022
  • Mihaela CIUȘTEA, Reconstruction of a memory – Silence, tehnică mixtă pe pânză, 2023
  • Diana Loredana PANTEA, Selene, ulei pe pânză, 2022

Conform regulamentului de participare, premiile se constituie în preț de achiziție. În concurs au fost înscrise anul acesta 162 de lucrări: 136 la secțiunea Pictură și 26 la secțiunea Grafică.

Festivitatea de premiere va avea loc, marți – 10 decembrie 2024, de la ora 13:00, la Muzeul de Istorie din Târgoviște.

Concursul a fost deschis membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, studenţilor (din ultimul an și masteranzilor) şi absolvenţilor Academiilor de Artă din România și Republica Moldova, care au putut participa cu cel mult două lucrări per persoană.

„Pictorul Gheorghe Petrașcu a ales să își stabilească atelierul la Târgoviște o perioadă considerabilă din viață (din anul 1923 până în 1943, când s-a îmbolnăvit și nu a mai putut lucra), atras de pitorescul și atmosfera patriarhală a orașului. Importanța și renumele de mare colorist al lui Gheorghe Petrașcu s-au conturat încă din timpul vieții, fapt care i-a permis să se dedice în special artei sale (pictura și gravura) și care, în perioada petrecută la Târgoviște – de altfel cea mai fertilă perioadă din punct de vedere al creației sale – a atins cel mai înalt grad de execuție, plasticitate și expresie, reprezentând maturitatea artistică a pictorului. Toți acești factori au făcut ca meritele artistice să-i fie recunoscute de către Academia Română care, pe 1 iunie 1936, îl alege membru, Gheorghe Petrașcu fiind primul pictor român academician. Astfel, prin numele pe care îl poartă, Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu” încearcă să reînvie ambianța și fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviștea în perioada interbelică și în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial”, se precizează în comunicatul de presă transmis de Consiliul Județean Dâmboviţa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Titu: Antreprenorii își pot rezerva standuri la evenimentul „Magia Crăciunului”. Detalii aici!

Publicat

pe

Primăria Titu organizează, în perioada 19-21 decembrie, evenimentul „Magia Crăciunului”. În acest sens, antreprenorii din domeniul alimentar și non-alimentar (persoane fizice sau juridice) care doresc să participe cu standuri de produse trebuie să depună cerere de înscriere până în data de 6 decembrie 2024, inclusiv. Comercianții selectați vor fi anunțați în data de 9 decembrie, aceștia urmând să achite taxa de rezervare în zilele de 10 și 11 decembrie.

🔷 Formularul de înscriere poate fi completat la Primăria Orașului Titu sau poate fi descărcat accesând următorul link: https://storage.asista.ro/anunturi/operator/DB1037366733/Formular_inscriere_eveniment-4-1732634354.pdf

🔷 Documentele se pot depune la Prim ăria Orașului Titu sau online pe adresa de mail primariatitu@yahoo.com

🔷 Documente necesare:
– Certificat de înregistrare fiscală
– Copie CI
– Certificat constatator (ONRC, din care să rezulte obiectul de activitate autorizat)
– 5 fotografii reprezentative cu produsele pe care doresc să le comercializeze
– Avize: Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (produse alimentare)
– Certificat de conformitate, de garanție și / sau calitate ale produselor expuse și comercializate.

🔷 Activități acceptate
Produse nealimentare:
– obiecte decorative
– articole de vestimentație ( handmade / croșetate)
– bijuterii
– produse naturiste sau de îngrijire
– papetărie
– lumânări handmade

Produse alimentare:
– fast food, dulciuri
– mezeluri tradiționale ( cârnați, brânză, șuncă)
– siropuri, ceaiuri, miere
– băuturi calde ( ceai, vin fiert, ciocolată caldă)
– gogoși, clătite, popcorn, kürtos, hoț dog, turtă dulce

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite