Vremea, astăzi, la Târgoviște, cu ocazia Zilei Naționale a României, nu a fost tocmai propice desfășurării unor activități culturale, de socializare și celebrare în aer liber. A plouat. A fost frig și mult cenușiu. Norocul pentru colorarea și încălzirea atmosferei a venit de la autoritățile județului care, anul acesta, au reușit să iasă din rutina organizării unor astfel de manifestării. Au ieșit din șabloanele rigide, birocratice și a ieșit altceva. Frumos.

Pe Bulevardul Mircea cel Bătrân, într-un perimetru extins, unitățile militare din Garnizoana Târgoviște și-au etalat, spre uimirea tuturor, mai ales a copiilor, o parte din tehnica din dotare, arme, autovehicule militare, de intervenție, autoamfibii. A fost adusă chiar și o piesă de artilerie. Ce mai, a fost altceva. Am simțit și noi că suntem români și că această zi nu a trecut, așa, ca o bifare de activitate oficială.

Nu putem exclude nici contribuția târgoviștenilor, care au venit în inima municipiului cu mic cu mare și parcă mai mulți ca niciodată, făcând să vibreze întregul decor, arătând că știm, indiferent de problemele care ne marchează existența, să sărbătorim Ziua Supremă a României, ziua în care ne cinstim rostul și trăinicia.
După oficierea slujbei religioase, ÎPS Nifon, arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei, a transmis dâmbovițenilor un mesaj emoționant despre semnificația acestei zile, despre Marea Unire înfăptuită la 1 Decembrie 1918, despre credința strămoșească în jurul căreia s-a sedimentat și întărit dorința de unitate. Ca de obicei, IPS Nifon a îndemnat clasa politică românească la concordie, la înțelegere și colaborare pentru binele comun, la renunțarea la răutăți și orgolii de grup.

Au mai susținut alocuțiuni cu o intensă rezonanță patriotică: prefectul județului – Claudia Gilia, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan și senatorul Virgil Guran – vicepreședinte al Senatului României.
A urmat depunerea de coroane din partea instituțiilor publice, a partidelor politice și a unor asociații.

După defilarea detașamentelor militare prin fața oficialităților și a târgoviștenilor, evenimentul s-a încheiat cu vizitarea expoziției ad-hoc de tehnică militară. A fost pentru prima dată în istoria de după 1989, când, în centrul orașului, s-a consumat un asemenea moment viu, de comunicare și transparență. Bravo! Am spart gheața unei bolnăvicioase plafonări! A fost ceva mai cald, mai familiar. Am simțit că a fost ziua țării noastre și că suntem un tot. La mulți ani, România!



Urmărește Incomod Media și pe Google News