Connect with us

Dâmboviţa

Noua lege a pensiilor, întoarsă pe toate părțile de reprezentanții persoanelor vârstnice din Dâmbovița

Publicat

pe

Pensionarii din județul Dâmbovița, ca întotdeauna, au spus și astăzi lucrurilor pe nume. Dezbat cu seriozitate problemele cetățenilor, dificultățile cu care se confruntă românii și, în special, bătrânii cu venituri deosebit de mici care, în actuala conjunctură socio-economică, abia pot să își ducă viața de azi pe mâine.

Președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița, Gheorghe Popa, în preambulul ședinței, a vorbit despre o parte din problematica pensionarilor, sugerând guvernanților o mai mare aplecare asupra situației. S-a ajuns până acolo, a spus Gheorghe Popa, ca bătrânii să fie forțați să meargă la Casele de Ajutor Reciproc pentru a contracta mici împrumuturi pentru a-și cumpăra medicamente, mâncare sau pentru a plăti utilitățile. Vremurile, a precizat președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița, sunt deosebit de dure, iar prognozele arată că nu sunt speranțe că lucrurile vor intra pe un făgaș normal, dacă ținem cont de evoluțiile politice și economice europene.

La întâlnirea de astăzi, directorul Casei Județene de Pensii Dâmboviţa, Toni Mihai Ciprian, a prezentat un material sinteză despre stadiul digitalizării dosarelor de pensii în vederea recalculării acestor venituri până la 1 septembrie 2024. Procedura de evaluare care se află acum în plin proces de lucru constă în identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate și a celor de cotizare necontributive valorificate pentru stabilirea și recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată până la data de 31 august 2023. Pentru desfășurarea acestor activități complexe, a precizat directorul Casei Județene de Pensii Dâmbovița, a suplimentat personalul și a trebuit să fie alocate fonduri pentru dotare cu mobilier, consumabile, tehnică de calcul, medii de stocare și comunicații.

Până la acest moment, în județul Dâmbovița, numărul total al dosarelor de pensii care au fost evaluate a fost de 111.179, din care 107.784 din sistemul public de pensii și 3.395 din fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, stabilite anterior datei de 1 aprilie 2021. Până acum, dosarele au fost evaluate etapizat. 32.622 de dosare care au fost lucrate în aplicația specifică a Casei de Pensii. În etapa a doua au intrat 52.157 de dosare provenite din Legea 3/1997 și Legea 19/2000. Totodată, 22.995 de dosare au provenit din transformări la limită de vârstă și schimbări de grad.

Procentul de dosare evaluate până acum la Casa Județeană de Pensii Dâmbovița este de 98%. Pentru ceea ce a mai rămas, adică 2%, se mai solicită date și informații. Scopul acestui proces a fost acela de a se prelua în format electronic toate dosarele de pensii, cele de stat cât și cele din fostul sistem al agricultorilor aflate în plată, în vederea emiterii deciziilor de recalculare a pensiilor, ca urmare a intrării în vigoare a noii legi.

Președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița, Gheorghe Popa, a spus că oamenii sunt atenți la transformările produse, la noile reglementări și vor să știe ce trebuie să facă pentru a se alinia noilor cerințe.

Directorul Casei Județene de Pensii a precizat că, deocamdată, se așteptă apariția normelor, după care se va lucra și abia apoi beneficiarii vor fi informați cu privire la documentele pe care trebuie să le prezinte pentru completarea dosarelor. Noile decizii se vor emite după ce va fi pus la punct programul informatic. Se va întâmpla undeva în lunile august-septembrie.

Napoleon Dobra, liderul pensionarilor din localitățile de pe Valea Dâmboviței, așa cum obișnuiește la fiecare ședință a Comisiei de Dialog Civic prezidată de prefectul Claudia Gilia, pune pe tapet sesizările, problemele oamenilor care l-au mandat să îi reprezinte. De data aceasta, Napoleon Dobra a vrut să afle de la factorii responsabili și să comunice cetățenilor care vor fi documentele pe care trebuie să le ducă la Casa Județeană de Pensii în contextul noilor modificări. S-a făcut referire la actele militare, din care să reiasă efectuarea stagiului militar de către persoana solicitantă, perioadă care va fi considerată vechime în muncă.

Directorul Casei Județene de Pensii a precizat că este nevoie la dosar de o copie după livretul militar sau, pentru cei care nu mai dețin acest document, adeverință specifică de la Centrul Militar Județean, în care să fie atestată perioada dedicată serviciului militar.

A mai comunicat directorul Toni Mihai Ciprian că instituția pe care o coordonează oferă posibilitatea tuturor cetățenilor care vin pentru recalcularea pensiilor posibilitatea de a efectua copii, în regim de gratuitate, după documentele necesare la dosar, în incinta unității, la biroul de relații cu publicul.

Ne-a mai spus Napoleon Dobra, la finalul întâlnirii, că și-a asumat această calitate de reprezentant al pensionarilor de pe Valea Dâmboviței în Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice pentru a lupta pentru drepturile lor, pornind de la asigurarea asistenței medicale eficiente, de calitate, la relația cetățeanului cu autoritățile, cu instituțiile de interes în problematica vârstnicilor. Ne-a precizat pensionarul din Pietrari că, atunci când ajunge acasă și vorbește cu consătenii săi, trebuie să le comunice ce s-a discutat în ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic, să îi lămurească cu unele aspecte.

Despre noua lege a pensiilor a vorbit și liderul de sindicat cu state vechi în reprezentarea cetățenilor, Ion Oproiu. Acesta a abordat părțile bune ale actului normativ, reparațiile făcute, dar a și criticat unele aspecte. Oproiu a precizat că Guvernul României a ignorat în totalitate dialogul cu societatea civilă. Trebuiau organizate dezbateri, discuții cu pensionarii, până la urmă beneficiarii acestei legi. Lucru care, a mărturisit Ion Oproiu, nu s-a realizat. Liderul de sindicat a avut o listă întreagă de inechități și neajunsuri existente în lege.

Răspunsul primit de la prefectul Claudia Gilia și de la directorul Casei Județene de Pensii a fost acela că legea este una perfectibilă și că, pe parcurs, va suferi cu siguranță modificări, în funcție de aplicabilitate, de impactul pe care îl va avea în mod practic. Dacă sunt articole confuze, injuste, cu siguranță vor fi amendate. Dar este un lucru bun că reforma a început, că se fac pași importanți pentru eliminarea inechităților.

Prefectul Claudia Gilia le-a solicitat pensionarilor să vină cu sugestiile lor, cu propunerile de îndreptare a unor neajunsuri ale legii. Punctele de vedere colectate vor fi comunicate parlamentarilor, ministrului de resort, în vederea analizării și asimilării propunerilor venite din partea pensionarilor.

A fost prezent la întâlnirea prefectului de Dâmbovița cu reprezentanții pensionarilor și consilierul județean, Mihai Istrate. Alesul a vorbit, după cum a precizat, nu în calitate de sindicalist, cum greșit au înțeles unii, ci ca politician. Și din această calitate este obligat să se gândească la problemele oamenilor, să spună lucrurilor pe nume. Privitor la domeniul în care profesează și este un specialist redutabil, cel al agriculturii și al elaborării proiectelor cu finanțare europeană, a mărturisit Mihai Istrate că funcționarii de la APIA nu sunt în stare să le spună oamenilor, celor interesați cum stau lucrurile. A mai adăugat consultantul agricol că sunt atât de multe programe plătite prin APIA încât nu au cum să încaseze banii toți fermierii în același timp. Comunicarea cu fermierii este esențială așadar! Agricultorii trebuie să cunoască în ce program se încadrează și, evident, să aibă informații și despre perioada în care se încasează subvențiile. A menționat Mihai Istrate că în agricultură se întâmplă ca și în sistemul de pensii. Niciodată lucrurile nu vor fi puse la punct, nu vor fi mulțumitoare. Până la urmă, a mai adăugat consilierul județean, totul este perfectibil și trebuie să avem încredere că problemele se vor rezolva. Mihai Istrate a găsit o vină, mai mică sau mai mare, și în conduita funcționarului care este comod sau care îi poartă pe oameni pe drumuri atunci când se simte deranjat. Una peste alta, revenind la sistemul de pensii, a mai spus consilierul județean, că digitalizarea activității este o treabă bună. Accesul la dosarele beneficiarilor va fi mult mai ușor și mai rapid.

Președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice i-a mulțumit lui Mihai Istrate pentru faptul că își rupe din timp pentru a participa la astfel de întâlniri și aduce lămuriri cu privire la unele probleme cu care se confruntă vârstnicii din județul Dâmbovița. De precizat că, la ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic, a participat și directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Dâmbovița – Cristina Sima și subprefectul Ioan Corneliu Sălișteanu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Casa de Sănătate Dâmboviţa, 25 de ani de activitate în slujba asiguraților

Publicat

pe

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmbovița va organiza, joi – 12 decembrie 2024, de la ora 16:00, o ședință festivă pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la înființarea instituției.

„Viaţa şi sănătatea trebuie păstrate şi cultivate cu multă grijă şi înţelepciune, spre binele personal, al familiei şi al societăţii în care trăim.

Împlinirea a 25 de ani de activitate în slujba asiguratului dâmbovițean marchează o perioadă de muncă, de eforturi constante, de continue căutări, dar și de nedorite erori.

De aceea, sistemul de sănătate are nevoie permanentă de confirmarea solidarității întregii societăți pentru sprijinirea dezvoltării sale – un act de mobilizare socială pentru promovarea și susținerea calității serviciului medical, având conștiința că fiecare moment împreună deschide uși către noi experiențe constructive”, spune Cristina Sima – președinta CJAS Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

Dâmboviţa

Contabilul Primăriei Vișina a fost găsit spânzurat în podul casei

Publicat

pe

Sursa foto: Cronica de Găești

Contabilul Primăriei Vișina și-a pus capăt zilelor. Bărbatul de 46 de ani a fost găsit spânzurat în podul locuinței sale. Cel care a dat peste trupul neînsuflețit al sinucigașului a fost fratele acestuia.

Colegii din cadrul administrației publice locale Vișina au rămas ca de piatră la auzul acestei vești. Nimeni nu își explică de ce bărbatul a recurs la acest gest, care au fost problemele care l-au determinat să ia o astfel de decizie.

Jean Istrate, primarul comunei Vișina, de dimineață, a vorbit cu contabilul la telefon. Acesta i-ar fi spus edilului că are ceva de rezolvat și că mai întârzie la serviciu. Apoi nu s-a mai știut nimic despre el. Familia, apropiații l-au căutat, dar nu au reușit să dea de el. Fratele său, având probabil un semn, s-a urcat în podul casei unde l-a găsit spânzurat.

Polițiștii au demarat cercetările în acest caz, încercând să afle care au fost cauzele care l-au condus pe bărbatul de 46 de ani să își pună capăt zilelor.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite